In het kader van het literaire jeugdfestival Boekids in Den Haag wordt een tentoonstelling georganiseerd rond het Zweedse kinderboek. Vooral het werk van Astrid Lindgren (1907-2002) wordt centraal gesteld. In het Museum Meermanno zijn van 21 maart tot 31 mei 2010 meer dan 170 bijzondere eerste drukken van Pippi Langkous en andere boeken, in vele vertalingen en met originele illustraties, te zien.
Lees meer...
woensdag 20 januari 2010
Pippi in Meermannoland
Labels:
astrid lindgren,
den haag,
huis van het boek,
kinderboeken,
museum meermanno,
pippi,
pippi langkous,
tentoonstelling,
zweden
zondag 17 januari 2010
Meisjes lezen meer dan jongens
Leesonderzoeken komen al jaren tot dezelfde conclusie: meisjes lezen meer dan jongens en vrouwen meer dan mannen, vooral als het om (literaire) fictie gaat. Waar ligt dat aan? Lees meer ...
maandag 11 januari 2010
Hij is er, de Titelbank!
Het Nederlands Uitgeversverbond en het Centraal Boekhuis hebben in nauwe samenwerking de online applicatie TitelBank ontwikkeld. In TitelBank zijn alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven ISBN-titels opgenomen. Ook titels die niet meer leverbaar zijn, blijven zichtbaar in deze online tool. De informatie is voor iedereen vrij toegankelijk.
TitelBank is bedoeld om titelinformatie te raadplegen en/of te downloaden. Er kunnen in deze applicatie geen bestellingen worden geplaatst.
Ik zou zeggen, doe de test.
TitelBank is bedoeld om titelinformatie te raadplegen en/of te downloaden. Er kunnen in deze applicatie geen bestellingen worden geplaatst.
Ik zou zeggen, doe de test.
Labels:
boeken,
boeken zoeken,
downloaden,
informatie,
isbn,
nederland,
titelbank,
vlaanderen
zondag 3 januari 2010
Videoprentenboeken
Multimediale toevoegingen aan traditionele prentenboeken vergroten het taalbegrip en de woordenschat van risicokinderen. Tot die ontdekking kwam promovenda Marian Verhallen. ‘Structurele inzet van videoprentenboeken in het onderwijs verkleint de kans op leerproblemen.’ Lees meer...
Labels:
achterstand,
basisonderwijs,
marian verhallen,
onderwijs,
prentenboeken,
risicokinderen,
taal,
taalbegrip,
taalontwikkeling,
videoprentenboeken,
woordenschat
Leesplezier bepalender voor leesgedrag van kinderen dan opleidingsniveau van hun familie
Persbericht van de Stchting Lezen, 9 december 2009:
Voorlezen helpt tegen ontlezing
Voorlezen helpt tegen ontlezing. Dat is de conclusie van Annick De Vylder in haar masterscriptie. Ze wint er op 9 december de Scriptieprijs van Stichting Lezen 2009 mee.
Voorlezen helpt tegen ontlezing. Tot die conclusie komt studente Annick De Vylder in haar masterscriptie ‘Leidt voorlezen tot een betere leesattitude? Een quasi-experimenteel onderzoek in het zesde leerjaar van het basisonderwijs’. De studie toont aan dat lezers die met plezier teksten voorlezen aan anderen - in dit geval aan kleuters - minder geneigd zijn om met lezen op te houden. Bovendien bevestigt het onderzoek dat leesplezier meer bepalend is voor het leesgedrag van kinderen dan het opleidingsniveau van hun familie.
Annick De Vylder diende deze scriptie vorig jaar in bij het Instituut voor Onderwijs- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Met het onderzoek wint ze de Scriptieprijs van Stichting Lezen 2009.
Uit het juryverslag: ‘De auteur van de bekroonde scriptie maakte een mooie verbinding tussen onderzoek en praktijk. Er wordt in de wereld van de leesbevorderaars veel gesproken over manieren om het lezen te stimuleren. Zelden worden de effecten van die strategieën gemeten. In deze studie gebeurt dat wel.’ Ze noemt het onderzoek ‘methodologisch voorbeeldig opgezet en met accuratesse uitgevoerd’.
De Scriptieprijs is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting Lezen Nederland. Thema's die aan bod komen zijn bijvoorbeeld leesgewoonte, functies van lezen, leesattitude, leesbevordering, leescultuur en lezen in relatie tot de media. Met de bekroning willen de leesbevorderingsorganisaties de belangstelling voor leesonderzoek verder stimuleren. De prijs, een cheque van 2.500 euro, wordt ieder jaar in december uitgereikt.
Labels:
basisonderwijs,
kleuters,
leesattitude,
leesbevordering,
leescultuur,
leesgedrag,
leesgewoonte,
leesonderzoek,
leesplezier,
lezen,
voorlezen
Abonneren op:
Posts (Atom)